Nagradna igra

Vnetje dlesni

Pri parodontalni bolezni in vnetju dlesni pomaga tudi TANTUM®VERDE.

O parodontalni bolezni govorimo, ko gre za vnetje obzobnih tkiv, do česar pride zaradi povečanega nastajanja in kopičenja bakterijskih oblog na zobeh. Dejavniki tveganja so številni - poleg starosti, spola, nepravilnosti v imunskem odgovoru, neprimerne prehrane, stresa, uživanja steroidov, kajenja in nekaterih bolezni je najpomembnejši dejavnik pojav bakterijskega plaka in zobnega kamna v ustih, ne smemo pa zanemariti niti pomembne vloge genetike.

Bolezen se začne kot vnetje dlesni (gingivitis) in vnetje tkiv, ki so opora zobu v kosti (parodontitis, bolnikom bolj znan kot parodontoza). Nezdravljeno vnetje lahko privede do izgube zob in ogrozi splošno zdravstveno stanje. Bolezen je kronična in ne povzroča bolečin. Vneta dlesen postane temno rdeča, nabrekla in na dotik hitro zakrvavi, zato je skoraj edini opazni znak krvavitev iz dlesni ob čiščenju. Parodontalna bolezen se začne kot gingivitis, z leti napreduje v globino (parodontitis) in polagoma uničuje zobovje, povzroči majavost zob, na koncu pa lahko takšni zobje tudi izpadejo, če pravočasno ne poiščemo strokovne pomoči. Vneta dlesen se lahko popolnoma pozdravi, česar pa ne moremo reči za parodontalne bolezni, ki trajno poškodujejo obzobna tkiva. Zato je pravočasno zdravljenje vnetih dlesni ključnega pomena.

Za preprečitev tovrstnih težav je zelo pomembna ustrezna in redna ustna higiena, čiščenje zobnih nadomestkov, izogibanje tobaku, zdrava prehrana in redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku. Za zdravljenje vnetja in blaženje težav je primeren TANTUM®VERDE, ki deluje anestetično – protibolečinsko in protivnetno.

Pošlji prijatelju povezavo.